Speeltuinen op Camping Torentjeshoek

Speeltuinen op Camping Torentjeshoek

Hoe peuter- en mindervalide-vriendelijk zijn de speeltuintjes op Camping Torentjeshoek? We gingen op onderzoek uit! 🔎

Met onze peuter van bijna 3 verbleven we eind maart 2025 op camping Torentjeshoek in Dwingeloo. Met een weersvoorspelling van zo’n 12 graden tamelijk een fris vooruitzicht, maar hé, wij hebben een verwarmde caravan én de camping een overdekte speeltuin! Gelukkig kwam het zonnetje op zaterdag goed door en hebben we heerlijk buiten kunnen zitten en spelen! Naast het bezoek van de zon kwam op zaterdag ook een vriendinnetje met haar ouders bij ons op langs. Perfecte testgroep: één peuter met en één zonder lichamelijke beperking. Aan de bak dus! 💪

Inhoudsopgaven:

Eerste indruk Torentjeshoek: een prachtig kampeerterrein met heel veel speeltuintjes.

De camping is een plaatje! Midden in de bossen (het leek wel Scandinavië!), ruime staanplaatsen en weinig verhuuraccommodaties (lees: geen volgepropt chaletpark!) Slechts een paar chalets, zeer leuke boomhutten en een hele toffe boomtent! Bovendien overal speeltuintjes! Maar… de meeste speeltoestellen zijn pas geschikt vanaf circa drie jaar. Zelfs ons vriendinnetje zonder beperking moest bijna overal geholpen worden.

En dan de ondergrond: overal zand. Dat was tot voor kort nog een serieuze uitdaging voor onze zoon. Let wel, ik ben niet tegen zand. Zand is geweldig voor sensopatisch spelen, hierbij worden de zintuigen geprikkeld, in dit geval voelen. Onze zoon draagt spalkjes en heeft minder spierkracht en controle over zijn linkerbeen. Sinds twee maanden kan hij zelfstandig over het strand lopen. Een enorme mijlpaal! Nu kan hij ook zelf de speeltuintjes ontdekken en al een beetje meedoen met de andere kindjes! Als dat niet had gekund? Dan zou het weer een pijnlijke ervaring zijn waar we maar niet aan kunnen wennen. Precies dát is waarom we deze blog schrijven: bewustwording bij de speeltuinbeheerder. Speeltoestellen kunnen inclusiever en dat hoeft, met een beetje eigen initiatief en inzet van handige handjes, echt niet duur te zijn.

Speeltoestellen die wél werkte voor onze zoon met een lichamelijke beperking 🎉

De camping is absoluut prachtig en we hebben ook ontzettend genoten van onder andere deze pareltjes:

De waterpret modderpoel 💦 op veld E – Dit was een dikke hit voor beide peuters! Het waterelement was in goede staat, al lekte het hier en daar. De waterpomp was makkelijk te bedienen zonder al te veel kracht. Ze kunnen niet zelf op het plateau komen en het was aan de hoge kant. dus je moet wel bij je peuter in de buurt blijven. Vallen en opstaan hoort erbij, maar goed om rekening mee te houden.

De schapenweide – Altijd een succes. Beestjes kijken, geluiden nadoen, genieten. Extra tip: Bezoek de schaapskooi in Lhee en informeer wanneer de herder op pad gaat en thuis komt. Wij waren er om 11.00 uur en waren precies op tijd om de herder met de schapen te zien vertrekken. Op het bord stond dat hij om 16.00 uur weer zou terugkeren🐑. Bij de Schaapskooi zit ook een klein bezoekerscentrum waar je wat drinken kan halen en naar het toilet kan.

Indoor speeltuin – Prachtig gemaakt van hout. Veel verrassende elementen. Echt super creatief. De trap van de kleine glijbaan had nét iets meer houvast qua leuningen mogen hebben, ook omdat de treden heel ondiep waren en de trap best stijl. Bovenaan de glijbaan van de kleine klimtoren maakte onze zoon handig gebruik van alle verticale houten planken om te gaan zitten. Doordat onze zoon zijn enkels niet kan flexen door de spalkjes die hij draagt kan hij niet hurken maar valt hij als het ware vanuit een zithouding naar achteren. Hij kon nu mooi steun vinden door de vertikaal geplaatste planken. Perfect! De grote glijbaan? Fantastisch! Helaas kon geen enkele peuter er zelfstandig opkomen. Gelukkig waren er genoeg zandkeukentjes om in te spelen! Maarja… een peuter die een glijbaan ziet wil glijden 😉.

Buitenspeeltuin – Had een nestschommel en een air-trampoline 🤸‍♂️. Altijd een feestje, mits hij niet te hoog en te stijl is. Onze zoon kan er nog niet zelf op klauteren en kan nog niet blijven staan, maar hier kunnen wij bij helpen.

Skelter met zijspan – De beste ontdekking van de camping! Neem een riempje mee als je kindje niet stevig kan blijven zitten en gáán. Misschien kan er zelfs wel een fietsstoeltje op gemonteerd worden bedenk ik me nu! Dit is het navragen waard bij de leverancier. van deze Chopper Skelter met Zijspan. Deze fiets zouden alle campings moeten hebben! 🚲

De rand rondom het terras van de brasserie voldeed perfect als racebaan voor speelgoedautootjes 🙃. Door zijn spalkjes heeft hij niet veel zin om op de grond te spelen, natuurlijk een geweldige oefening voor de transfers om steeds te gaan zitten en staan, maar soms is easy peasy spelen op stahoogte best oké! Hij werkt de hele dag al zo hard!

Verbeterpunten speeltuintjes Camping Torentjeshoek🔧

💡 Speeltoestel op veld A – Lijkt peutervriendelijk en voldoet ook aan de veiligheidsnorm (EN1176-1) door de balustrade, maar in de praktijk is het toestel onbruikbaar voor onze zoon die maar één arm actief kan gebruiken, en ik denk ook voor sommige “gezonde” peuters die minder goed kunnen klimmen. Er zijn geen leuningen en de eerste trede begint veel te hoog.

💡 Glijbaantje op veld B – In de basis perfect! Prima trap, aan beide zijden een leuning en iets om aan vast te houden tijdens het gaan zitten, maar helaas is deze in slechte staat en de eerste trede was te hoog. Opknappen en je hebt een topper.

💡 Glijbaan veld D – Glijbaan ziet er leuk uit, maar geen enkele peuter kon er zelfstandig opkomen. Daar is hij waarschijnlijk ook niet voor bedoeld 🙃.

💡 Indoor speeltuin – Mist zoals gezegd een echte dreumes/peuter-glijbaan. De kleine klimtoren lijkt toegankelijk en onze peuter kon zelfstandig tot het 1e plateau komen (idealiter zou de leuning nog iets mogen uitsteken bovenaan). Zou je vanaf het 1e plateau een glijbaan maken dan had je een perfecte dreumes en peuterglijbaan.
Het 2e deel van de trap van het 1e plateau naar het glijbaanplateau is bijna een klimmuur. Het trapje is stijl en de treden zijn ondiep, zeker aan de rechter kant!. De trap is zo stijl met moeilijke treden dat je wel echt een grijpmogelijkheid moet hebben om jezelf enigszins omhoog te trekken en te zorgen dat je niet naar achter valt. Het vergt echt wel vaardigheden om hierop te kunnen klimmen. Toch ging het bijna!!!

💡 Rolstoeltoegankelijkheid – Speelveldjes zijn door de zanderige ondergrond een onbegaanbaar terrein voor rolstoelgebruikers. Ik snap dat je de camping in het bos natuurlijk wilt houden, maar er zijn absoluut mogelijkheden om de speeltuinen onzichtbaar inclusief te maken. Veld B omtoveren tot ene onzichtbaar inclusieve speeltuin? Ik denk graag met jullie mee en de volgende specialisten ook:
Speeltuinbende
Speelnatuur
Samenspeelnetwerk

Eindoordeel speeltuinen Torentjeshoek🏆

Voor peuters met een (lichte) lichamelijke beperking geven we de camping een 6,5. Voor oudere kinderen zonder beperking? Absoluut een 10.

We hopen hiermee andere ouders te helpen bij het kiezen van een camping voor de volgende vakantie en campingeigenaren en speeltuinbeheerders te inspireren dat het anders kan! Want spelen moet voor iedereen leuk zijn! 💙

Neem een kijkje op de website van Camping Torentjeshoek. Heb je vragen over de camping dan mag je me altijd een berichtje sturen via Instagram @DeSpeeltuinchecker. Deze blog is niet gesponsord en wij verdienen ook niets met het plaatsen van links.

Onze suggesties voor nieuwe speeltoestellen

Een sensorisch rolstoelvriendelijk avonturenpad. Dit is ook super leuk voor dreumesen en peuter die net kunnen lopen. Dat kan al een hele uitdaging zijn dus een super leuk avontuur. Maak er evt aan beide zijde een leuning langs (laag op peuter hoogte), of maak het pad breed met een leuning in het midden. Een touw zou het nog uitdagender maken.

Een lachspiegel op peuter / rolstoelhoogte.

Glijbanen met slechts een kleine trap of helling en goede grip voor de handjes naast de treden maar ook op het plateau om ondersteuning te kunnen bieden bij het gaan zitten. Een Taludglijbaan zou helemaal fantastisch zijn. Zorg dan wel dat de helling niet te stijl is, of plaats een leuning. 

Een schommel is en blijft een heerlijke activiteit voor peuters. Voor onze peuter is het nog lang niet mogelijk om op een normale schommel te kunnen schommelen. Hij kan maar één arm gebruiken. Kies voor een veilig ‘baby’ zitje dat genoeg ruimte biedt om zijn voeten met spalkjes in de gaten te schuiven. Let op, ze kunnen de voetjes niet flexen door de spalkjes, dus de ingang van de voetjes en beentjes moet echt ruim zijn.

Jump, jump jump! Ja zelfs met een rolstoel kan je op een trampoline. Kies een in de grond verzonken trampoline. Samen met een begeleider kan de rolstoel dan op de trampoline. Peuters die net kunnen lopen kunnen ook eenvoudig op de trampoline stappen. Wat een pret!

Welke ondergrond kiezen voor een nieuw speeltuintje op Camping Torentjeshoek?

Gietrubber vind ik het allermooiste voor speeltuinen. Het biedt genoeg valdemping en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Het is in alle kleuren beschikbaar dus heb je een Camping Mascotte? Leef je uit in het ontwerp!

Kunstgras is soms niet meer van echt te onderscheiden. Hierdoor is het ideaal om toe te passen in een natuurlijke setting. Ook bij kunstgras kan gezorgd worden voor goede valdemping. Laat je goed informeren. Het is wel belangrijk om voor zo laag mogelijk gras te kiezen met een stabiele ondergrond zodat ook rolstolgebruikers op het gras kunnen rijden.  

Gravier D’Or / Dolomiet split is een vorm van halfverharding wat je regelmatig in parkjes tegenkomt en wat je vooral kent van de Petanque baan. Het oogt natuurlijk en is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Deze optie heeft wel het minst valdemping, beter gezegd helemaal niet. Dus let goed op de veiligheid en laat je adviseren door een hovenier of speeltuinspecialist. Ik ben nog nieuw in deze branche, maar zodra ik goede specialisten gevonden hebben zal ik het met je delen!

Let op ik ben geen specialist in speeltuinaanleg en ik ben nog veel aan het leren! Laat je goed informeren. Bijvoorbeeld via Speelnatuur.nl. Hier alvast een interessante link met uitleg over de verschillende speeltuinondergronden.