Wat direct opvalt zijn de heerlijke uitbundige vogelgeluiden, stoere speeltuinen en overal avontuurlijke klauterweggetjes in de bossen. Wat een OASE! We inspecteren dit weekend Camping Geversduin 🔎. Hoe peuter- en mindervalide-vriendelijk zijn de speeltuinen op deze camping?
Al jaren op de bucket list en nu dan eindelijk zover. We staan een paar dagen op Camping Geversduin in Castricum. De camping ligt in de duinen tussen Heemskerk en Castricum. Ideaal om onze zoon eindelijk een keer op de fiets weg te kunnen brengen naar de revalidatie-opvang in plaats twee keer per dag 40 minuten heen en terug. Wat een heerlijkheid is dat! Hoewel het maar 15 minuten fietsen is, nemen we een omweg door de duinen. Instant kriebels in mijn buik! Ik ben dol op de zee, het is mijn thuis en jarenlang droomde ik ervan om met een kindje door de duinen te struinen. Nu fiets ik hier, met mijn zoon! Hij past bijna niet meer in het fietsstoeltje voorop, dus het was nog even keihard genieten en beseffen hoe rijk we zijn! Super fijn om hier even bij stil te staan en echt 100% in het moment te zijn.
Bosrijke natuurspeeltuinen
Het idee voor deze blog ontstond toen ik een maand geleden met mijn zoontje de grote natuurspeeltuin op het centrale plein van de camping bezocht. Wat zag het er gaaf uit met al die klimtoestellen en tegelijkertijd was het een telleurstelling voor peuters en mindervalide kindjes die nog niet zo goed kunnen klimmen en lopen. Met een rolstoel is deze camping sowieso een no go. Hoewel, er is achter het restaurant een speeltuin met een waterpomp waar een rolstoel bij kan komen. Alle andere speeltoestellen hebben een ondergrond van zand. Gelukkig kan onze zoon sinds een paar maanden zelfstandig lopen door het zand, dus die telleurstelling hebben we gelukkig niet meer. Makkelijk gaat het nog niet omdat hij vanwege zijn spalkjes zijn enkels niet kan flexen. Onze zoon heeft een halfzijdige verlamming. Hij doet het waanzinnig goed en hij verbaast iedereen. We leven een zo normaal mogelijk leven en passen ons waar mogelijk aan. Wij hebben inmiddels hele sterke rug- en armspieren van het tillen. Als de speeltoestellen ook iets meer toegankelijk zouden zijn, dan zou onze zoon ook zelfstandig kunnen meespelen met andere kindjes en niet langs de zijlijn staan. Dat gunnen we hem én zovele andere kindjes zo! Speeltuinen kunnen inclusiever en dat hoeft, met een beetje eigen initiatief en inzet van handige handjes, echt niet duur te zijn.
Inhoudsopgaven:
- Struinen langs de speeltuintjes
- Welk cijfer geven we de speeltuinen van Camping Geversduin?
- Verbeterpunten voor onopvallend inclusief speelplezier
Struinen over de speeltuinen van Camping Geversduin
De camping is heel natuurlijk gelegen en bijna geen plekje is hetzelfde. Dat maakt deze camping zo speels. Het merendeel van de plaatsen op de camping zijn seizoensplaatsen. Hoewel wij hier normaal niet zo van houden, ziet het er op deze camping netjes uit! Naast een hele grote natuurspeeltuin rondom het centrum van de camping zijn er her en der nog kleine natuurspeeltuintjes en heel veel heuvelachtige bosweggetjes te ontdekken. In verhouding tot het aantal staanplaatsen er wel minder speeltoestellen. Ik denk dat het in de zomer erg druk zal zijn in de grote speeltuin. Oké laten we op verkenning gaan:
De speeltuin op veld Duinstruweel
Wij staan op veld Duinstruweel. De speeltuin hier bestaat uit een modderpoel die nu nog gevuld is door het hoge water van afgelopen winter en in de zomer gevuld zal worden door de waterpomp. Daarnaast valt er veel te klimmen en is er een glijbaan. Voor oudere kinderen zonder motorische beperking moet dit een paradijs zijn! Wel petje op en goed insmeren want de speeltuin ligt in de volle zon.
– De modderpoel zal fijne verkoeling geven in de zomer. Nu is het heerlijke natte zandbende. Onze zoon vond het heel leuk om modder en takjes in het water te “plonsen”. Wat heeft een kind toch eigenlijk weinig nodig om te genieten. Waarom schrijf ik deze blog eigenlijk 😉?
– De waterpomp om de modderpoel te vullen staat op een plateau. Je kan dit plateau bereiken via een heel leuk klimparcours. Weliswaar onmogelijk voor peuters en mindervalide kindjes om op te komen, maar het is wel tof gemaakt!
– De glijbaan is heel hoog en totaal onmogelijk voor een peuter om zelf op te klimmen. Zal ook niet de bedoeling zijn geweest. We tillen onze kleine, maar inmiddels 15kilo zware peuter keer op keer op, want glijden… dat wil hij maar al te graag!
– Klimmen maar! Tussen alle houden palen hangen touwen op verschillende hoogtes. Een heus mini-klimparcours. Voor onze zoon was het laaghangende horizontale klimtouw met daarboven de verticaal hangende lijnen een succes. Hij speelde hier zijn eigen spel mee. Er overheen stappen is nog onmogelijk zonder steun, maar met de minimale en wiebelige steun van de verticaal hangende touwen lukte het wel. De trots in zijn oogjes is goud waard!






Urban construction speeltuin
Naast het voetbalveld (hele fijne ondergrond!!!) en de padelbaan ligt een stoere speeltuin gemaakt van beton en staal elementen. We noemden deze speeltuin voor het gemak de “Urban Construction Speeltuin”.
– Ook hier is een waterpomp, maar deze werkte op dit moment nog niet. Bij gebrek aan water rolden wij met een bal over het parcours. Ook leuk! Deze waterpomp speelplek is heel geschikt voor peuters aangezien het op fijne stahoogte is, ze kunnen alleen niet zelf het plateau op om de pomp te bedienen. Als deze speelplek langs de bestaande weg van schelpenzand had gelegen, dan was het tevens geschikt geweest voor kinderen in een rolstoel. Verplaatsen zal er waarschijnlijk niet inzitten, maar door het plateau bereikbaar te maken via een heuvel, of een trapje met leuningen aan beide zijden kunnen ook (mindervalide)peuters water pompen. Bonuspunten voor een (beton) paadje van de weg naar het waterspeeltoestel, dan kunnen de kids in rolstoel ook meespelen👩🦽🥳. Toch is het allesomvattend al een heel leuk speelplekje.
– De schommels die hier zijn geplaats zijn standaard en dus niet geschikt voor peuters. Hier mis je een extra baby/peuterzitje en/of een ondiepe nestschommel. Bij voorkeur een babyzitje/peuter zitje want elders op de camping vind je gelukkig al een aantal nestschommels.


Buizen te laag voor ons omdat kruipen niet lukt.




Het speeltuintje bij de 600 serie (seizoensplaatsen)
Oudere kinderen die al goed kunnen klimmen kunnen hier over een klein touwparcourtje klauteren. Ook is er een fijne hangmat.

Speeltuin in het 470-480 straatje(seizoenskamperen)
Wat een schattige mini speeltuin is dit! De glijbaan is bijna perfect! Plaats hier een houten trap met lage, dunne leuningen (kleine peuterhandjes) aan beide zijden en iedere peuter kan volop genieten van de glijbaan! *Correctie: ik lees bij het uitwerken van de blog dat als een baby of peuter zelfstandig erop kan komen en het plateau hoger is dan 60cm er ook een balustrade aanwezig moet zijn. Iets meer timmerwerk dus. Of een (duin)heuvel eromheen maken 😉. Kiezen voor een valbestendige ondergrond schijnt ook een optie te zijn. We kamperen en spelen in de (bosrijke) duinen dus een heuvel zou prima passen in deze natuurlijke omgeving! Verder is er bij deze speeltuin een mini touwparcours.


Verscholen speeltuin in de 300 serie (seizoensplaatsen)
Wederom veel potentie! Doordat hier een heuvel is kan hier met gemak een taludglijbaan geplaatst worden. In dezelfde heuvel is een rioolbuis geplaatst om doorheen te kruipen, die is alleen net als de rioolbuizen bij de Urban Construction speeltuin eigenlijk te klein wanneer je moeite hebt met je grove motoriek en niet kunt kruipen (onze zoon heeft maar één arm waar hij steun op kan zetten). Tuurlijk kom je er wel doorheen op wilskracht, maar zo ver is hij nog niet. Ook is de buis tamelijk lang en donker, dus best spannend voor kleine kindjes. Bij de grote centrale speeltuin hebben ze een grote hoge rioolbuis. Die is perfect. Heel leuk en de eerste die we tegen zijn gekomen de afgelopen jaren. Ik vraag me af hoe het hier zit met het naleven van de valpreventie regels, maar aangezien het een brug is en onderdeel uitmaakt van de infrastructuur vermoed ik dat hier de regels niet gelden. Verder heeft deze leuke speelplek een waterspeelplaats met pomp op stahoogte en een nestschommel. Wederom bijna perfect!




Speeltuintjes bij de verhuuraccommodaties
Op Camping Geversduin zijn verschillende super leuke huuraccommodaties beschikbaar. Van luxe boomwoning tot een hobbithuisje. Op de pleintjes van de chalets zijn in dezelfde stijl als de rest van de camping speeltuintjes geplaatst. De voorste heeft een bijna perfecte peuterglijbaan. Bijna, omdat ik geen idee heb hoe een peuter hier zelfstandig op moet komen, al zal je er altijd klimgeitjes tussen hebben. Het achterste speelveldje heeft een water speelplek met pomp. Ook dit plateau is te hoog voor onze peuter om op te kunnen klimmen. Verder hebben beide speeltuintjes klimtouwen en obstakels om op te klauteren. Je gaat hier niet zo snel heen om te spelen want ze horen echt bij de huisjes die om de speeltuintjes heen zijn gebouwd.


Avontuurlijke natuurspeeltuin op het centrale plein
Als kers op de taart (letterlijk, want ik ben vandaag jarig en we eten Monchoutaart!) de geweldige speeltuin op het centrale horecaplein (heerlijke pizza’s) met aansluitend een klimduin inclusief uitkijktoren. Er is hier van alles te beleven. Echt een te gekke speeltuin voor klimgeiten!
– Klimmen, klimmen, klimmen. Geweldige speeltoestellen voor uren klimplezier. Vooral het toestel met grote glijbaan is tof. Een waar avontuur! De kleine glijbaan voor de “kleintjes” heeft geen trap en is ook eigenlijk te hoog voor een peuter.
– De tokkelbaan vindt onze zoon geweldig om samen met ons te doen. Natuurlijk kan hij dit nog niet zelf maar, hé wij houden ook best van spelen!
– Waterpret bij de verschillende waterpompen. Het ziet er nu nog een beetje smerig uit, maar achter het restaurant zijn ze al één van de waterspeelplekken professioneel aan het reinigen. Waarschijnlijk ziet alles er binnenkort weer spik en span uit. De waterspeeltuin achter het restaurant is trouwens deels met een rolstoel bereikbaar. Slechts een klein stukje, maar het is het noemen waard.
– De airtrampoline is absoluut de favoriet! Hoewel we altijd in dubio zitten om de schoenen en de spalkjes uit te doen. Het vergt nogal geduld om ze uit en aan te doen. Omdat hij nog niet bovenop kan staan en springen besluiten we ze dit keer aan te laten en “gooien” we hem steeds een beetje op de heuvel waarna hij er zelf vanaf glijd of rolt. Hij heeft tranen in zijn ogen van het lachen! Daarna, toen onze armen en rug het begaven, stond hij er zelf naast en gooide zichzelf steeds tegen de heuvel aan om vervolgens naar beneden te zakken en weer (met veel moeite) op te staan. Zoveel lol had hij! Wat kan je als ouder dan genieten.











De speeltuinen van Camping Geversduin – het eindoordeel! 🏆
Super mooi aangelegde natuurspeeltuinen. Ik kan mij voorstellen dat wat oudere kinderen hier uren en dagen zoet mee kunnen zijn. Daarom absoluut een 10! Voor peuters en vooral mindervalide-peuters zijn de meeste speeltoestellen (nog) niet geschikt. Gelukkig is er volop natuur en dat is al een hele belevenis op zich! We hebben daarom ook geweldig genoten. Vanwege de beperkte en minder toegankelijke speeltoestellen voor (mindervalide) peuters geven we de speeltuinen van Camping Geversduin een 6,5.
Ik hoop dat de camping onze adviezen meeneemt in haar ontwikkelplannen. Er zijn genoeg speeltuinprofessionals die mee kunnen denken en uiteraard staan wij altijd klaar om vrijblijvend, maar niet belangeloos 😉, te assisteren bij deze verkenning.
Met deze speeltuinreview hopen we andere ouders te helpen bij het kiezen van een camping voor de volgende vakantie en campingeigenaren te inspireren dat het anders kan! Want spelen moet voor iedereen leuk zijn! 💙
Neem een kijkje op de website van Camping Geversduin. Heb je vragen over de camping dan mag je me altijd een berichtje sturen via Instagram @DeSpeeltuinchecker. Deze blog is niet gesponsord en wij verdienen ook niets met het plaatsen van links.
Aanbevelingen voor de speeltuinen van Camping Geversduin
Ik las op de site van Speelnatuur een geweldige term: onzichtbaar inclusieve speeltuinen. Dat betekent dat een speelruimte bruikbaar is voor iedereen, dus ook voor kinderen met een handicap, zonder dat er zichtbare aanpassingen zijn gedaan. Ieder kind wil natuurlijk gewoon erbij horen. Niemand wil in een zielig hoekje alleen spelen, dus door zo te ontwerpen dat je niet ziet dat het inclusief is, voelt ieder kind zich welkom! Slechts met een paar aanpassingen kan je al een groot verschil maken. Laatst zag ik dat ergens fantastische speeltafels geplaatst werden, die ook geschikt waren voor kinderen in een rolstoel maar je gelooft het niet, er werd gekozen voor een ondergrond van houtsnippers! Ook werd er een waanzinnig peuterzwembad gemaakt maar de leuningen in de vorm van toffe slangen 🐍 waren zo dik dat geen peuterhandje eromheen paste. Slechts een kleine aanpassing in het ontwerp had al een wereld van verschil kunnen maken. Van onmogelijk naar mogelijk! Ik kan hier dus echt verdrietig van worden! Precies hierom schrijf ik deze blog. Bij deze onze aanbevelingen voor de speeltuinen van Camping Geversduin:
Speeltuin Duinstruweel
– Een kleine peuterglijbaan plaatsen met aan beide zijden een leuning. Zorg dat de peuter er makkelijk bij kan en zijn handjes goed eromheen kan grijpen. Het plateau moet groot genoeg zijn zodat de peuter de ruimte heeft om te gaan zitten waarbij hij niet meteen achterover valt (de trap af). Onze zoon draagt spalkjes waardoor er geen flexibiliteit is om zich “klein” te maken voor het zitten. Hij valt dus echt naar achter. De verticale spijlen bij Camping Torentjeshoek waren ideaal voor hem om te gaan zitten.
– Schaduwdoeken plaatsen zou echt mijn advies zijn. Zeker ook bij ijzeren glijbanen die de hele dag in de zon staan. Gegarandeerd gegrilde billen.


Speeltuin “Urban Construction”
– Eén van de rioolbuizen vervangen door een grote/hoge buis (evt zorgen voor valpreventie?).
– Eén schommel vervangen door een babyzitje/peuterzitje.
– Schaduwdoeken.


Speeltuintje 470 serie
– Trapje plaatsen en eventueel valpreventie hekje plaatsen op het plateau of er een heuvel van maken. Past mooi bij een bosrijk duinlandschap. Ik zou het trapje van Torentjeshoek combineren met de glijbaan van Geversduin.



Speeltuintje bij de 300 serie
– Taludglijbaan plaatsen. Zorg wel dat de helling niet te stijl wordt en als dat toch gebeurd dan een leuning plaatsen (laag bij de grond en smal genoeg voor kleine handjes). Eventueel ook een touw voor als ze motorisch al wat verder zijn.
– Kleine rioolbuis vervangen voor een grote buis en zorgen voor valpreventie.

Grote campingspeeltuin bij het horeca plein van camping Geversduin
– Een kleine en toegankelijke peuterglijbaan plaatsen.
– Speelplekken die toegankelijk zijn voor kinderen in een rolstoel of met een kinderrollator, zoals speeltafels waar fantasiespel ingezet kan worden zoals een winkeltje, keukentje en zandtafeltje. Het gaat er dan echt om dat ze direct naast het verharde pad geplaatst worden, zodat je deels in zand en deels op een verharding kan spelen. Onze zoon kon tijdens de vorige zomervakantie net zelfstandig lopen door middel van een loopkarretje. Halfverharding was perfect voor hem. Kilometers aan “vlieguren” heeft hij gemaakt op de campinglaantjes in Frankrijk.
– Plaats op een ondergrond van halfverharding of stenen een mini klauterparcours bestaande uit een paar platte “blokken” en “skateramps” voor dreumesen (die nog met een loopkarretje lopen), peuters, behendige rolstoelgebruikers en ik weet zeker dat fietsfanaatjes zich hier ook uit kunnen leven (oké misschien dat die combinatie niet helemaal handig is). Het leuke van deze speelmogelijkheid is dat het animatieprogramma aangevuld kan worden met workshops vanuit Wheelchairskills of een skate pro. Ik kwam ook nog Velopark Elementen tegen. Gaaf! Als deze laag zijn en niet te stijl dan zijn ze geweldig voor onzichtbaar inclusief spelen! Plaats er wat uitdagende elementen bij en je hebt de perfecte samenspeelplek!
Professionele advies nodig?
Ik ben geen expert maar heb al wel een aantal experts gevonden:
– Speeltuinbende
– Speelnatuur – Suzanne van Ginneken
– Samenspeelnetwerk
– WheelchairSkills
– Velopark (via SW-Advies)
– SW-Advies Sander Werkhoven geeft o.a. advies over (valdempende) ondergronden.
Heel veel succes😉en als de aanpassingen achter de rug zijn komen we graag nog een keer terug voor een nieuwe test. Misschien is het dan ook meteen een tof idee om de SpeeltuinBende uit te nodigen voor een grote BuitenSpeeldag!